PF 2017

Spolek Političtí vězni.cz Vám přeje krásné prožití svátků vánočních a vše dobré do nového roku 2017!

Současně bychom se s Vámi rádi podělili o hlavní události spojené s činností našeho spolku v minulém roce:

V březnu se náš projekt obnovy Naučné stezky Jáchymovské peklo dostal mezi finalisty 13. ročníku Ceny Mosty udělované Národní radou osob se zdravotním postižením ČR. Více zde.

V dubnu jsme společně s bývalým politickým vězněm Antonem Tomíkem podnikli průzkum pozůstatků pracovního tábora Nikolaj na Jáchymovsku. Právě z něj pan Tomík v 50. letech uprchl tunelem, jehož polohu se nám podařilo lokalizovat. Více zde.

V červnu se nám podařilo získat podporu Nadačního fondu Avast pro náš projekt Odkrývání pozůstatků komunistického pracovního tábora Nikolaj na Jáchymovsku. Dubnová návštěva tábora Nikolaj nás totiž inspirovala ke snahám o jeho podrobnější zmapování a zároveň k prvním nesmělým úvahám o landartové intervenci, popřípadě jeho trvalejší pietní úpravě.

V září jsme spolupracovali s Ústavem pro studium totalitních režimů (ÚSTR) na přípravě koncertu pro politické vězně, který se uskutečnil v Grandhotelu Pupp na závěr festivalu Dvořákův karlovarský podzim. Tereza Kupková a Tomáš Bouška pro tuto příležitost vytvořili speciální výstavu Historie vs. Vize. Její součástí byl také model projektu památníku ve Věži smrti, jehož autorkou je právě arch. Tereza Kupková. Více zde.

V říjnu jsme se podíleli na přípravě mezinárodní konference Jáchymov ve 20. století – místo paměti evropských dějin. Její součástí byla mimo jiné landartová instalace v místě bývalého pracovního tábora Nikolaj, která vznikla díky podpoře Nadačního fondu Avast. Drobným dílem jsme navíc přispěli ke vzniku vynikající výstavy spolku Dobrá čeština s názvem Obraz Jáchymova v literatuře, která je v jáchymovské mincovně k vidění až do konce tohoto roku! Více zde.

Díky velkému úsilí autorského kolektivu Tomáše Boušky a Kláry Pinerové se navíc podařilo vydat druhé doplněné vydání knihy Czechoslovak Political Prisoners. Life Stories of 5 Male and 5 Female Victims of Stalinism. Více informací o knize a odkaz na objednávkový formulář najdete zde.

Nakonec několik slov k našemu letošnímu PF. Působivou fotografii prostoru bývalého pracovního lágru Nikolaj, na jeho základech vyrůstá nový život, pořídili naši spolupracovníci Filip Vonka a Iveta Škrabalová.

Se srdečným a svátečním pozdravem
dobrovolnický tým Spolku Političtí vězni.cz

Fotogalerie